woensdag 30 mei 2012

Sasae tsurikomi ashi

Een moeilijke worp, ook in het Nage no kata.
Wat maken de leraren van het Judoforum er van?
Kijk naar de instructie-video van een zekere PTNippon uit Zuid-Californië.
Een interessante uitleg met toelichting over de meest voorkomende fouten.


Alleen knap irritant dat er tijdens de les twee keer een mobiele telefoon afgaat. Zeker judogi met zakken voor een mobieltje?

4 opmerkingen:

  1. Paul Nogaki is één van de betere judo instructeurs in het Westen op dit moment als het gaat om de Go-Kyo. Heldere uitleg, prima onderbouwing. Je kunt zien dat deze man een uitstekende ondergrond heeft in zijn eigen techniek.

    Wat je helaas óók ziet, is dat het judo in zijn algemeen sinds de jaren 70 vreselijk "op zijn gezicht" is gegaan. Een Sensei als Nogaki zou in de jaren 70 een judo instituut met minimaal 1.500 judoka hebben geleid. Nu staat hij (met alle Respect voor Nogaki overigens) voor een "garage"-dojo met "anderhalve man en een paardekop" als leerling. In sommige filmpjes zie je dat er een man of 6 bij de les aanwezig zijn, verdeeld over alle leeftijden. Dat zegt genoeg.

    Je ziet óók, dat die teloorgang in het judo consequenties heeft voor de les zélf. Het herhaaldelijk afgaan van de mobiele telefoon zónder dat Nogaki direct telefoon PLUS eigenaar uit de dojo stuurt, spreekt boekdelen. Ik durf er niet aan te denken wat er zou zijn gebeurd destijds als tijdens een les van Hirano Tokio Sensei mijn mobieltje op die manier zou zijn afgegaan.

    Ten eerste zou dat nooit gebeuren, want ik zou dat ECHT controleren voordat ik het instituut in ging, en bij de voordeur zou het ding al uit zijn.

    Ten tweede zou ik mij helemaal dood schamen, en ik vermoed dat er best wel een aantal mensen om mij heen waren geweest die mij dat meteen en helder duidelijk hadden gemaakt.
    En mijn eigen Sensei...... brrrrr... ik moet er niet aan denken! Gelukkig bestonden die dingen toen nog niet, maar de idee is duidelijk hoop ik: tijdens de judo les moet er 100 procent aandacht zijn voor judo, en ALLES dat kan afleiden en niet ter zake doet dient in de kleedruimte achter te blijven. Vroeger zou op zoiets DIRECT en GRONDIG worden ingegrepen door iedere Sensei. Tegenwoordig is men kennelijk bang één van de laatste leerlingen die men nog heeft te verliezen, en maakt men een humoristische opmerking. Dat past niet bij de educatieve en opvoedkundige basis van judo. Hiermee maakt men de leerling namelijk NIETS duidelijk anders dan: ach, laat rammelen dat ding, boeien, wat maakt het uit. Neem volgende keer rustig ook je mp3 speler mee of maak een tweet tijdens mijn uitleg! Verbijsterend dat Nogaki dat toelaat. Het niet eens corrigeert. Verbijsterend.

    Dit laat zien, hoe de omstandigheden van nu de lessen beïnvloeden op een negatieve wijze.

    Ontzettend jammer. Voor Nogaki, voor het judo.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Helaas worden - ook onder invloed van de econmische crisis waarvan ook de dojo te lijden hebben - de groepen bij serieus judo en aikido steeds kleiner...

    Ik houd zelf voor mijn mobiele telefoon de nieuwste dojo-etiquette aan, d.w.z. dat ik de iPhone in trilstand zet, en als hij tijdens de les afgaat in mijn zubon-zak, buig ik netjes naar sensei en ga ik aan de rand van de mat in seiza mijn gesprek voeren...

    Haha, LOL. Dat zou wat zijn!

    Nee, het is te gek voor woorden, dat mensen tegenwoordig overal en altijd ongegeneerd bellen of gebeld worden. Om die reden haat ik ook treinreizen. Het is één zinloos gekakel in smartphones, als men niet zit te klooien op die dingen. Pffft wat een wereld. Een beetje mokuso zou welkom zijn, vooral in de dojo.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Menselijke interactie kost moeite. Jezelf in die ander verdiepen, rekening houden met gevoelens, situaties, etiquette, beleefdheid. Het is allemaal nogal wat.

    Misschien daarom tegenwoordig de vlucht in de anonimiteit. Waar men in treinen niet meer met elkaar praat als mens, is men nu misschien zelfs wel met diezelfde persoon als waar men tegenover zit in de trein via Facebook of één of ander forum met elkaar aan het communiceren. Anoniem natuurlijk. Da's lang zo moeilijk niet.....

    Verschraling van de samenleving.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Het is gewoon een goede en heldere uitleg van deze techniek. De verrassende combinatie is ook mooi, goed om te onthouden voor de examens. Wil deze wel eens uitproberen tijdens de les.

    Cees

    BeantwoordenVerwijderen