zondag 24 mei 2009

De tatami als lunchroom en hangplek

Het talententeamtoernooi in Eindhoven was een plezier om naar te kijken. Leuk judo, een ontspannen sfeer. Veel talent en veel ippons. Mijn judovrienden die op de mat stonden, lieten een paar prachtige partijen zien. Genieten dus.

Hoe ontspannen de sfeer was, kon je helaas ook nog op een andere manier waarnemen. En daarover gaat dit stukje. Wie zwijgt stemt toe, zegt men, en dat moet nu niet.

Er was een tijd dat de tatami een soort heilige plek was, en de dojo een tempel. Nu hoeven we niet in alles het oude Japan na te apen. Het kan wel waar zijn dat men in de Kodokan nog steeds de regel heeft dat wie met blote voeten buiten de mat heeft gelopen niet meer met diezelfde voeten op de mat komt. Maar wat de talentenjeugd van de JBN heden ten dage leert, is wel precies het tegenovergestelde.

Als men nog 'rei' geeft, dan toch niet meer naar de mat - althans niet van binnen.
- Judoka lopen op blote voeten de hele zaal door, en stappen zomaar op de mat. Niemand draagt iets van slippers of sandalen. Sommigen doen sokken aan, zeker om de zaak een beetje warm te houden. (Was niet nodig met 23 graden op de thermometer.)
- Judoka gebruiken de tatami als lunchroom. Ze stappen nog net niet met hun lunchpakketten in het wedstrijdgedeelte, maar in de buitenspelzone word van alles genuttigd. En opruimen? De organisatie heeft meer dan eens omgeroepen dat de rommel moest worden opgeruimd. Uit zichzelf laat men alles maar slingeren.



- Judoka die niet aan het judoën zijn, hangen maar wat tegen elkaar op de rand van de mat, kletsen en klieren, in plaats van stil te zitten wachten op hun beurt. Een hangplek voor drukke pubers?

Eerlijk gezegd. Ik zal wel een hele ouderwetse zijn als ik vind dat veel judoka van zo'n toernooi maar een ongedisciplineerd zootje maken. Het ware veel beter als de dames en heren jeugdjudoka zich wat geconcentreerder en ordelijker zouden opstellen. Netjes klaarzitten, opletten. Buigen voor de mat met hun hart. En natúúrlijk niets eten of drinken, zelfs niet op de rand.

Bovendien is het een zaak van normale hygiene, dat judoka alleen met de blote voeten de mat betreden en daarbuiten geschoeid zijn met wat dan ook. Normaal dragen judoka een soort flipflops of slippers. Geen sokken, geen trainers. Waarom is dat allemaal niet meer?

Judo is toch óók een zaak van discipline en rituelen? Nou dan!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten