maandag 22 maart 2010

IJF en Japan eindelijk op één lijn?

Een bericht deze week:
Japan heeft besloten om voortaan in de lijn van het internationale judo mee te gaan.

De All Japan Judo Federation heeft dat gezegd na een bijeenkomst donderdag jl., nl. dat het voortaan de standaarden van de International Judo Federation (IJF) zal hanteren bij de thuistoernooien in mei, in plaats van de traditionele Japanse "Kodokan" regels toe te passen, welke werden gebruikt bij bijeenkomsten als nationale kampioenschappen.

De Kodokan regels zullen nog gebruikt worden op de nationale kampioenschappen van de Nippon Budokan op 29 April, maar de IJF-regels zullen worden gehanteerd op het toernooi van volgend jaar.

In januari heeft de IJF een diskwalificatieregel ingevoerd voor judoka die directe aanvallen op de benen van hun tegenstander deden.

Overeenkomstig heeft de Japanse judo federatie ook overwogen om de Kodokan-regels te aan te passen, maar besloot om te switchen naar internationale standaarden om verwarring te voorkomen.

bron: http://www.breitbart.com/article.php?id=D9EH141O2&show_article=1

Het zal nog moeten blijken wat er concreet allemaal mee bedoeld wordt. Vast niet dat we in Japan voortaan blauwe judopakken op de tatami gaan zien. Maar omwille van de eenheid, en omdat Japanse judoka ook in het buitenland onder de IJF regels moeten vechten, is de beslissing wel verstandig. Maar tevens is het een soort capitulatie natuurlijk. Japan is altijd onafhankelijk gebleven van de IJF. Met reden. Met deze beslissing wordt meer dan eens duidelijk, dat de IJF steviger de touwtjes in handen heeft dan sommige protesten in de wereld doen vermoeden. Er is één judo en of we het leuk vinden of niet... het zwaartepunt daarvan ligt niet meer in Japan, maar in Europa, bij de EJU, die in de IJF de meeste invloed heeft.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten