woensdag 31 maart 2010

Kumikata – hajime

Naar het schijnt wordt er in Italie geëxperimenteerd met een nieuwe vorm van wedstrijdjudo voor de jeugd. In plaats van hajime te roepen terwijl de judoka op hun plaatsen staan, worden de kids bij elkaar gezet, moeten vastgrijpen (kumikata in shizenhontai) en dan beginnen (hajime). Wat betekent dat het gevecht niet kan ontaarden in het vermijden van grip, maar juist stopt als dit gebeurt.

Wat is het doel daarvan? Heel eenvoudig. Als je ziet hoeveel tijd judoka soms besteden per wedstrijd om te vermijden dat er kumikata ontstaat, en vermijden dat er technieken worden ingezet… judo zoals het bedoeld was, heeft niets te maken met het vermijden van de ander, maar in het aanvallen, vastgrijpen, proberen, inzetten om ippon te scoren.

Bij de Italiaanse manier – zal ik het maar noemen – worden de judoka verplicht om actief te judoën. Wij hebben nu al heel wat straffen voor passiviteit. Je kunt het ook voorkomen door gewoon te starten in actieve houding.

Ik denk dat heel wat sterke jongelui sidderen bij het idee hun ‘tegenstander’ eerst vast te hebben, hem/haar recht in de ogen te kijken en zo te wachten op het beginsignaal. Tóch… het zou een bijdrage kunnen zijn aan het zo gewenste mooie rechtopstaand judo.

1 opmerking:

  1. vanderkerken bart31 maart 2010 om 22:30

    Beste,
    Deze manier van wedstrijd wordt al toegepast bij de pupillen (9 en 10- jarigen )in België. Vanaf 11 jaar en ouder niet meer.

    PS: Zeer leerrijke site over judo heeft U.
    Groeten Bart Vanderkerken

    BeantwoordenVerwijderen