donderdag 16 april 2009

Nage no Kata (2)

Ondanks een asthma-achtige benauwdheid die ik al zeven jaar niet meer heb gehad (zal wel het weer zijn) vandaag tóch gaan trainen. Nou, met de benauwdheid viel het uiteindelijk wel mee, als je tenminste 22 minuten (interval) rennen in de fitnessruimte kunt volhouden zonder ademnood. Maar hoe belangrijk conditietraining ook is, daar komen we uiteindelijk niet helemaal voor.

De kata training wordt langer, leuker en intenser. Niet alleen voor mij, de beginneling. Maar ook met Eddie-sensei samen wordt het steeds interessanter. Een aantal van de andere pupillen traint elders ook kata, en zoals wel bekend, is er veel te doen over hoe je tegenwoordig kata loopt. Wat men noemt 'Kodokan' tegenover de kata die de 'oude' sensei altijd hebben geleerd. Precieze bewegingen versus effectiviteit en eigen invullingen. Je zou er een boek over kunnen volschrijven (wat Chris de Korte dan ook heeft gedaan) maar wat het nu exact moet zijn? Wie het weet mag het zeggen.

Om een voorbeeld te geven: in de eerste serie NNK kun je (ippon) seoi nage op verschillende manieren uitvoeren, al zal de kenner zeggen dat er maar één uitvoering klopt. Allereerst is al de vraag hoe recht de aanvalsbeweging van uke is. Kun je met de rechterhand omhoog recht vooruit aanvallen zonder licht naar links-voor uit balans te raken? En als tori dan de beweging vloeiend overneemt en indraait, wordt uke dan doorgetrokken aan zijn rechterarm om dan met een lichte draai te worden geworpen? Dan heb je wel uke's kracht optimaal benut. Of moet het toch meer recht over de schouder? En hoe houdt tori zijn elleboog? Recht vooruit? Zoveel vragen over slechts één techniek. Centimeterwerk hoe uke wordt geworpen. Lijnrecht of?

Wat ik allemaal ontzettend interessant vind overigens. Maar als kata-beginner vind ik het ook heel moeilijk, vooral als ik (zoals vandaag) de bewegingen 'droog' moet maken zonder uke... een denkbeeldige tegenstander werpen, zonder diens kracht te voelen of over te nemen is letterlijk spook-judo.

Het zou leuk zijn als we konden komen tot een kata-studiegroepje. Wie weet in de toekomst. Gelukkig zijn er prima boeken en video's om de studie te ondersteunen. "Judo Formal Techniques" van Tadao Otaki & Donn Draeger (1983) is een standaardwerk. Interessant is ook "The foundations of Judo" van Yves Klein (1954), recent vertaald vanuit het Frans. Ik houd de boeken erbij.

Wordt vervolgd...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten