zondag 1 december 2013

Intellectuele training (8) Slagvaardig handelen (danko)

Alles op een rijtje gezet:
Als je een open geest hebt voor wat je zorgvuldig observeert, zie je iets wat je kunt plaatsen door het met je herinneringen te vergelijken. Je stelt je voor hoe het zal zijn als het beweegt volgens bepaalde logische principes en daar anticipeer je op door... een duidelijke conclusie te trekken en daar naar te handelen. Jigoro Kano noemt dat principe jukuryo danko.  Het is: besluitvaardig handelen na zorgvuldige beschouwing
  • Jukuryo = alles goed afwegen (de zes punten van de afgelopen weken)
  • Danko = zonder uitstel handelen als je een beslissing hebt genomen (de twee punten die nog komen)
  • En als laatste moet je weten wanneer je moet ophouden...
Alles goed afwegen betekent: dat men een situatie goed inschat en voldoende moet onderzoeken, voor men handelt. Zonder uitstel handelen betekent: niet meer aarzelen, maar, wanneer men een besluit genomen heeft, dit onvervaard doorvoeren. (Kano, 1889, KJT2,129)
Besluiten

Sommige mensen kunnen geen besluiten nemen. Ze denken de openheid van geest te hebben om alles nog een keer te moeten overwegen, en nog zorgvuldiger te moeten bekijken. En nog eens. En misschien nog eens.

De dames en heren politici hebben daar ook een handje van - stellen liever een commissie in dan een knoop doorhakken. Maar er zijn ook mensen die wel willen verhuizen en er niet toe komen omdat aan elk huis wel iets mankeert. Of ze willen een nieuwe auto kopen, maar kunnen na stapels folders en eindeloze bezoeken met het hele gezin aan de autoboulevard nóg niet kiezen. Perfectie is iets om naar te streven, maar perfectionisme is een problematische geesteshouding. (Zoals bijna alle -ismen.)

Judo kan mensen helpen om die aarzelingen te overwinnen. Want in randori en shiai heb je altijd met iemand anders te maken die zijn beslissingen wel neemt als jij die niet neemt. In wedstrijden vliegen de shido's je om de oren als je niet kunt beslissen en dus niets doet. judo leert bovendien om het hele proces van voorbereiden, beslissen en handelen snel uit te voeren. Want het hele proces van kuzushi, tai-sabaki, tsukuri, en kake voltrekt zich als het goed is in een flits. Dan heb je niet meer de tijd om langer na te denken, of de ander heeft jouw aarzeling gezien en als antwoord het proces net iets sneller voltrokken.

Besluiteloze judoka of andere twijfelaars zouden maar eens moeten gaan snelschaken: schaken met de klok erbij. Want leren besluiten is vooral een kwestie van durven kiezen. Ja, dat betekent ook: moed hebben om risico te lopen. Bij een potje snelschaken vliegen de stukken in het begin om je oren. Maar als je er in traint, word je beter en kom je steeds meer zonder verlies van vitale stukken uit de partij - tot je een keer zelf zo goed bent en de ander schaakmat zet. Besluitvaardigheid is ook: léren besluiten en leren van je fouten.

Judo is in wezen hetzelfde. Wie vol moed randori binnengaat wordt de eerste tijd misschien voortdurend geworpen. Maar wie het maar lang genoeg volhoudt, wordt gaandeweg beter door groeiend inzicht en betere besluiten. Door vallen en opstaan ontstaat de vordering, als je maar kiest en doorzet - ook bij schijnbare langdurige tegenslag.

Om die reden zie ik het besluiten en handelen ook in relatie tot de kardinale deugd van moed. Mensen die geen keuze kunnen maken, zijn niet moedig maar laf. Alles steeds maar opnieuw willen overwegen is ook een kwestie van: geen risico willen lopen. Zo is het leven niet. Het gaat niet alleen om angstig zelfbehoud. Wie alles zeker wil weten, en altijd op safe speelt, doet niets en komt tot niets. Die krijgen een shido van het leven. Durf, moed, doorzettingsvermogen, volharding - het zijn allemaal deugden voor sterke mensen.

Judoka moeten moedige mensen zijn, die het risico durven lopen om geworpen te worden. Vandaag geworpen = vandaag geleerd en morgen beter. Wie vastbesloten is, gaat de uitdaging aan. Dat is moed.

De kans om een techniek toe te passen, krijg je maar één keer en nooit weer.
Dus: gebruik hem zonder aarzeling
(Kyuzo Mifune)
先 を取 る - saki o toru (het initatief nemen), eenvoudige woorden maar een moeilijk concept. In ieder geval is Judo pro-actief. Nage no Kata is daarbij een interessant voorbeeld. Is tori in een pro-actieve of re-actieve mentale staat? Dat is de sleutel. Mentaal, niet lichamelijk.
P. N., Judoforum 6-7-2008

Geen opmerkingen:

Een reactie posten