donderdag 26 december 2013

Vechten voor gerechtigheid - een speelfilm

De betekenis van judo en krijgskunsten als vechten voor een hoger doel, kun je in heel wat Hollywood-films tegenkomen. John Avildsen, de regisseur van de Karate-Kid-films en de Rocky Balboa-serie, verzamelt nogal eens alle denkbare cliché's in één film, waarvan ik het type Mr. Miyagi (Karate Kid) persoonlijk een van de sterkste sensei-rolmodellen ever vind.  

Een wat onbekendere film met alle denkbare Avildsen-patronen, is The Power of One uit 1992, wat speelt in het Zuid-Afrika van de opkomende apartheid - naar de oorspronkelijke roman van Bryce Courtenay uit 1989. Een kind wat slachtoffer wordt van het racisme, leert via een aantal 'sensei'-type leermeesters vaardigheden aan waarmee hij een strijdbaar en beter mens wordt, zijn eigen angsten en eenzaamheid overwint, en uiteindelijk bijdraagt aan het geluk en de vrijheid van de onderdrukten. Het middel daartoe is, geheel in de Avildsen-traditie, een potje vechten, in dit geval boksen. De 'sensei' is een typische Zuid-Afrikaanse leermeester (Morgan Freeman als 'Geelpiet'), die net als Mr Miyagi vol levenswijsheid zit. De jonge bokser 'P.K.', de hoofdpersoon, is degene die in zijn eentje de strijd moet winnen... en de haat overwinnen door zijn vechten (en door muziek, een thema wat ook doorheen de film loopt). De vechter is de 'rainmaker', een bijna-Messias die vrede brengt onder de volken.

Ik keek deze film tijdens de kerstdagen. Ik heb hem al vaker gezien, en ik kan hem aanbevelen. Het mooie is dat hij op youtube in 9 delen volledig te zien is, weliswaar in het Engels zonder ondertiteling, maar goed. Voor wie eens een avondje een alleraardigste film wil zien, met thema's die raken aan waar wij als judoka voor staan...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten