zondag 18 mei 2014

Judo MIND-project (4) ko-ketsu 高潔 en hin-kaku 品格

Enkele weken geleden (20 april) schreef ik over het Judo MIND project, door de All Japan Judo Federation gepromoot. MIND, vier begrippen voor een judo mindset.

Vandaag een laatste deel in deze serie. Twee begrippen die te maken hebben met een deugdzame houding: ko-ketsu 高潔 en hin-kaku 品格.

ko 高 betekent: hoog
ketsu 潔  betekent: reinheid, zuiverheid.
Samen betekent ko-ketsu 高潔 dan ook zoveel als: adelzin, hoogheid, oprechtheid, voornaamheid.

hin 品 betekent: kwaliteit (wordt ook gebruikt voor waren en spullen)
kaku 格 betekent: vast, regel.

Het Japans kent een verwant woord kakugaihin 格外品 wat betekent: buitengewone kwaliteit. (gai = ongewoon) Dat betekent dat hinkaku wijst op een 'gewone' standaard. Zo zou de kwaliteit altijd moeten zijn, een vastheid. Het afgeleide begrip 'waardigheid' duidt dan op het constante, het regelmatige, het 'weten wat je er aan hebt'. 

Ik neem daarom beide woorden ko-ketsu 高潔 en hin-kaku 品格 bij elkaar in dit ene blog over het judo MIND-project. Want ze horen ook bij elkaar. Een judoka is een mens met een hoge standaard. Hij staat voor de principes van het judo en dat betekent: de waardigheid van zichzelf en iedere mens. Hij is daarin ook geen zwalkend figuur die met alle winden meewaait (zie het blog van vorige week). Hij staat voor eerbied-van-binnenuit (reigi). En die kwaliteit is dan een deugd, een constante.

We weten echter allemaal, dat juist dit een groot probleem is bij het hedendaagse judo. Veel mensen beginnen wel aan dingen met de beste bedoelingen, maar na verloop van tijd worden ze zwak en gaan ze toch weer terugvallen in oude (slechte) gewoontes. Het is alsof je moet stoppen met roken en/of drinken. Even gaat het goed, maar hou het maar eens vol! 
En dan komt de kracht van judo-training om de hoek kijken. Judo helpt wel degelijk om deze mentale strijd aan te gaan. Volhouden. Doorgaan. Elke keer weer. Vallen en opstaan. Dat maakt een mens sterk en leidt tot deugd, karakter, ontwikkeling, groei. Het komt niet vanzelf, maar het kán wel. Weg met de slapheid. Hajime voor een sterke persoonlijkheid begint met niet toegeven aan slapheid en onstandvastigheid.

Samenvattend wordt dan ook duidelijk vanuit deze Japanse begrippen waar het M.I.N.D.-project voor staat.




De judoka die hiermee instemt, onderschrijft de betekenis van vaste normen en waarden omwille van de ander (goede manieren, reigi) en staat voor zijn zaak zonder zich van de wijs te laten brengen (zelfstandigheid, ri-ritsu) en deze houding wordt een hoge standaard (zuivere oprechtheid, ko-ketsu) waar een andere van op aan kan, een constante kwaliteit (geestelijke stabiliteit, hin-kaku) en dat alles bij elkaar is MIND, de mindset van de judoka. Sterk en constant, een innerlijke houding van respectvolle manieren waar je van op aan kan.

Is dat niet een heel goede uitgangspunt voor een echte judo-renaissance?
Meneer Yamashita heeft een goed punt met zijn MIND-project.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten