woensdag 14 mei 2014

Niet bang zijn...

Laatst kwam ik een spreuk tegen. "Angst voorkomt niet dat je sterft, maar voorkomt dat je lééft." En ik dacht daarbij: dus moeten we voorkomen dat we sterven van angst.

Het is echter wel helemaal waar. Er zijn heel veel mensen bang om dood te gaan. Terwijl niets het kan voorkomen, eens gaan we allemaal. Zo zijn heel veel mensen bang voor dingen die ze niet kunnen voorkomen, zoals vallen - een bekend euvel in het judo. Angst die soms ingegeven wordt door ervaringen uit het verleden. Wie slachtoffer is van een misdrijf, krijgt slachtofferhulp, in de eerste plaats om over angsten heen te komen en niet de hele dag te denken dat het opnieuw zal gebeuren. En het zal je ook maar gebeuren, 's avonds brutaal beroofd te worden in de metro. Dan denk je wel drie keer na voor je weer 's avonds de metro in stapt. Terwijl... eigenlijk... je dat zou moeten doen. Ik heb zelf een keer een auto-ongeluk gehad. Het eerste wat een goede vriend zei: "morgen weer gaan rijden hè." Die vriend snapte het. De mens zit gek in elkaar. Elke keer als ik dat kruispunt over rijd denk ik... tsja. En dan gaat het over iets waar geen letsel ontstond. Laat staan als je iets écht vreselijks overkomt.

Toch kun je niet voorkomen dat er akelige dingen gebeuren. Ze gebeuren namelijk. Zomaar. Zonder reden. Lijkt het. Maar je kunt er niks tegen doen. Als je de dingen niet kunt laten komen zoals ze komen, word je helemaal gestoord. Dan ben je de hele dag met je eigen noodlot bezig en leef je niet je leven, maar je lot. Dan haal je het ongeluk wat je vreest naar je toe, dan ben je daar op gefocust, in plaats van het geluk wat je nu kunt hebben, gewoon te léven.

Je moet om gelukkig te zijn in een wereld waarin shit happens, eigenlijk leren om je leven los te laten en je over te geven aan het leven. Je kunt pas vrij worden als je niet bang meer bent voor welk noodlot dan ook, zelfs niet voor de dood. Gek hè... dúrven sterven maakt je onkwetsbaar voor de dood. Wie het niet kan (of wil) sterft al eerder zeven keer of meer. De dood begrenst je leven pas als je er bang voor bent. Als je die angst overwint... no limits anymore.


Dit plaatje past bij mijn verhaaltje. Judo kan ons helpen om over angsten heen te komen en beren te werpen. Ukemi is niet alleen de basis voor veilig judo, maar ook een levenstraining. De 'doodsangst' van een knallende worp, het moment waarop je helemaal overgeleverd bent aan de techniek van je partner, waar je er maar op moet vertrouwen dat hij je niet door de mat heen naar het eeuwig leven smijt, dát moment kun je alleen overleven als je je er aan overgeeft. Wie zich in angst verzet, bezeert zich. Wie het niet wil leren, zal blijven sterven bij elke worp. Wie het wél leert, en er van leert genieten, ontdekt een bepaalde vrijheid. Leerzaam voor meer momenten in je leven dan het uurtje judotraining.

Word vrij. Durf te sterven. Durf te vallen. No fear. No Limits.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten