zaterdag 12 februari 2011

Shiai en kuzushi - over balans

“Ik denk dat iedereen die deze titel leest, meteen bij Shiai denkt aan wedstrijden en bij Kuzushi aan de vorm van Happo-no-kuzushi. Beide concepten zijn van toepassing op de titel, maar het is maar het is slechts één laag er van, zij het niet de meest onaanzienlijke.

Ik zie dojo waar men zichzelf ‘judo club’ noemt, maar waar men geen wedstrijden doet en/of toestaat. Ik zie ook dojo waar men niet wil horen van Kata. Twee extremen en geen van beide kan of mag zichzelf Judo ryu Dojo noemen.

Shiai is het toppunt van wat we in onze lessen trainen, gedurende weken, maanden en jaren. Ik zeg dus niet dat kampioenschappen nodig zijn om het elk weekend te doen, 10 jaar lang. Ik zeg wel dat er zonder wedstrijden er geen Kodokan Judo is. Waarom?

Wat leren we van competitie in judo? Allereerst leren we of onze waza wel werken ten opzicht van een onwillige partner en onder druk. Het is een test van onze lichamelijke mogelijkheden in de judo waza. Dit kan worden gezien als de tweede ‘laag’ in shiai.
De diepere laag is, dat we leren onszelf te controleren, terwijl we lichaam en geest onder grote druk zetten. In het leven ontmoeten we die stress elke dag, en hoe we er dáár mee omgaan kunnen we leren door Judo shiai.

In het leven zijn er situaties waarbij we dezelfde confrontatie aangaan, net als in Shiai. Daar leren we hoe we een counter of follow up geven met woorden. Deze vaardigheden kunnen worden geleerd en gekopieerd in Shiai. Als we worden aangevallen in shiai kunnen we meegeven en er in gaan, of we kunnen verdedigen en counteren, net als bij discussies in het leven?

Als we onze partner bevechten in shiai, gaat het er dan echt om dat we hem/haar proberen te verslaan, of zou shiai de kans kunnen zijn om geest en lichaam te ontwikkelen om zo efficiënt mogelijk te gaan functioneren?

De gouden, zilveren of bronzen medailles zijn niets vergeleken bij het verslaan van onze eigen demonen en duivels die we allemaal ontwikkelen gedurende het traject van onze groei. Shiai is de kans om onze vaardigheden in dat gevecht te scherpen, terwijl we onze emoties onder controle houden en omgaan met succes en nederlagen op dezelfde manier. Beide zijn namelijk valse goden en beide gevoelens blijven ook maar één dag hangen.

Judo is uniek omdat judo een manier is waarbij we niet alleen ons lichaam trainen en gezond maken, maar ook onze geest. Met een gezonde geest en een gezond lichaam zijn we in de sterkste positie om anderen te helpen.

Er zijn zoveel facetten aan judo, dat het simpelweg onzin is om judo te identificeren met shiai. Net zoals die dojo die zeggen dat kata, gokyo en randori judo zijn, ook niet in balans zijn. Judo is een mix van onderdelen die samenkomen om een geheel te zijn en waar die onderdelen ontbreken, kan nooit het complete judo worden beoefend. Kuzushi in alles. Eet goed, drink goed, geniet het leven maar doe al deze dingen op een evenwichtige manier, net zoals ze leren te doen als we judo beoefenen.

Ukemi, reigisaho, gokyo, kata, atemi, newaza, tachi waza, kappo, randori, uchikomi, shiai etc etc zijn slechts onderdelen. Alles bij elkaar maken ze judo, Judo. Als we het één meer doen dan het ander, zijn we uit balans.. Balans is noodzakelijk voor shiai, het leven en het leren van judo.

Degenen die denken dat judo is: ‘rei-gooien’ – ga weg! Denk nog eens na! Dat is een te beperkte visie op de wereld. Ik vermoed dat deze mensen dezelfde lui zijn die de hele wereld in zwart-wit termen bekijken. Laten we nooit het belang van alle elementen van de judo syllabus onder- of overschatten. Kuzushi gaat niet over de balans van onze partners, het is een concept voor het leven.

Judo weerspiegelt onze persoonlijkheid. Psychologen kunnen een beeld scheppen van iemands emotionele karakter als ze hem observeren in shiai. Degenen die grote aanvallen doen met enorme technieken kunnen extravert zijn, terwijl degenen die kleine aanvallen doen misschien introvert lijken. Degenen die nooit echt aanvallen maar afwachten om te counteren… wat denk je dat die voor typen zijn in de samenleving? Degenen die met een vuil judogi binnenkomen en ongemanierd zijn in de dojo. Hoe denk je dat die zijn in de samenleving? Hoe denk je dat iemand zich in de maatschappij gedraagt als hij net zo reageert als in shiai, wanneer hij verliest zijn gi op de grond gooit en schreeuwt tegen de scheidsrechter? Wat denk je dat de staat van iemands huis is, als hij als judoka een smetteloos schoon gi draagt en netjes geknipte nagels heeft en correcte reigisaho laat zien?

De volgende keer dat je naar je dojo gaat… neem wat tijd om je medejudoka te observeren en zie wat je kunt zien naar aanleiding van hun gedrag op de mat. Ga dan naar huis en kijk naar jezelf en zie wat je kunt doen naar aanleiding van je judo training en shiai, om jezelf positief te veranderen.”

Aldus sensei ‘Akeru’ 7e dan, Judoforum 14-12-2006.

We kunnen zo veel leren van judo en wedstrijden. Het is niet positief of negatief in zichzelf. Als we er maar met de juiste houding in gaan staan. Judo is het zoeken van balans. De mat als leerschool van het leven. Kata, randori en shiai: van schoonheid en rust naar de drukte van het bestaan en je daarin toch vrij kunnen voelen. Een judokunst.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten