donderdag 25 oktober 2012

Hoe kun je een goede partner worden?


Uchikomi is een prima trainingsmethode, maar als je een slechte partner bent, kun je werkelijk vervelend zijn en niet alleen het leren van je partner verpesten, maar ook die van jezelf. Daarom is het zo belangrijk om een goede trainingspartner te zijn.

Waar komt Uchikomi vandaan?
Ik weet niet of het waar is, maar men heeft wel eens gezegd dat judo eerst begon zonder Uchikomi, judoka deden alleen nage komi (werpen). Toen judo steeds more populairder werd, waren er veel deelnemers die het niet verdroegen om keer op keer geworpen te worden, omdat velen niet zo goed in ukemi waren. Daarom werd  Uchikomi uitgevonden zodat iedereen kon leren en oefenen hoe je elkaars balans verstoorde, kon instappen, maar niet hoeven te werpen.
Het probleem met deze aanpak is, dat veel judoka dus een prima balansverstoring hebben en goed inkomen vanwege veel Uchikomi (en geen nage komi) maar dat ze niet goed zijn in het afmaken van technieken in randori.
Als partner zijn er een paar fundamentele stappen die je moet doen om een betere partner te worden.

Partner (uke)
Allereerst moet je een gewillige en competente Uchikomi partner zijn. Dus moet je meewerken in alle aspecten van de oefening. Je partner moet snappen dat je om een goede judoka te zijn, ook een goede trainingspartner moet zijn. Hij moet snappen dat judo is als dansen. Met een ongecoördineerde, niet-meewerkende partner zal elke dansbeweging geen verfijning en soepelheid hebben. Net als in judo.

Ukemi
Je moet je toevertrouwen aan je val. Als je niet geworpen wil worden, zul je tegenstribbelen en daarom elke aanval ontwijken. Als je echter vertrouwvol bent in ukemi, maakt het niet uit als je wordt gegooid en zul je ook niet zo snel geblesseerd raken.

Houding
Om een competente Uchikomi partner te worden, moet je werken aan je houding. Goed staan, niet extreem rechts of links voor, niet voorovergebogen, maar netjes rechtop.

Pakking
Als een Uchikomi partner moet je kumikata hebben. Als je met een judoka werkt, moet je altijd elkaars gi pakken. Er is niets ergers dan Uchikomi doen met een ontwijkende partner die niet stevig vastpakt
Stevig staan
Je moet er niet bij staan als een zak aardappelen. Heb controle over je eigen lichaamsgewicht. Verander niet je hara of je heuppositie als de ander Uchikomi uitvoert. Sta steeds in dezelfde positie en laat je partner je controleren door je uit balans te brengen of mooi in te komen.

Kijk niet rond
In judo moet je altijd concentreren op je opdracht - de judo training. Als je partner Uchikomi doet, kijk recht vooruit en denk alleen aan de aspecten van de worp, zoals de balansverstoring en het instappen.

Heb een plan
In de meeste clubs wordt Uchikomi om beurten gedaan, bijvoorbeeld elk twintig keer herhalen. Er is niets zo erg als de een die zijn rijtje doet, en dan de ander die steeds een halve minuut staat na te denken wat hij moet doen. Dat kan heel vervelend zijn. Als je partner zijn rijtje doet, denk ondertussen ook na over wat jij gaat doen. Zo verknoei je elkaars tijd niet.
Als je al die punten consequent kunt uitvoeren bij je training, ben je niet alleen een prima partner, maar ook een plezier om mee te trainen.

Beyondgrappling.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten