dinsdag 2 oktober 2012

Kanteltechniek (2) alle punten gecontroleerd

Ook onze eigen Mark Huizinga geeft soms een mooie techniekles. Op onderstaande video toont hij een hele mooie grondcontrole die leidt tot een kanteltechniek, waarbij hij alle steunpunten van zijn uke kan controleren, waardoor deze volledig uit balans is.
Kern van zijn kanteltechniek is, dat hij zowel de armen kan gijzelen, als de benen met zijn voeten kan losmaken van de grond.

Wel eens de hoogwerker van de brandweer gezien als hij gaat blussen? Voor de redders in hun schuitje naar boven komen, zet de wagen vier grote steunen uit, anders kantelt het hele gevaarte zo op zijn zijkant als de lange arm met het schuitje opzij draait. Dat is het natuurkundige principe van balans, en elke vierpuntscontrole in judo (shiho gatame) gaat van hetzelfde principe uit, en als uke zó spartelt dat je de kans loopt om te worden omgerold als die hoogwerker, zet tori snel een pootje uit, een strak steunpunt met voet in de mat.

Als die steunpunten zo worden gecontroleerd dat uke ze helemaal niet meer kan gebruiken, is het enige wat nog nodig is, een duwtje van tori. Die moet íets vrijhebben om zich af te zetten en dan is de houdgreep snel gelegd.

Kijk en geniet!


Dit is wél iets om in een gewone judoles te oefenen trouwens, want het is eigenlijk kinderlijk simpel en veilig!

3 opmerkingen:

  1. Ja helemaal geweldig. Zie het belang vooral van de armen eerst goed insluiten en ingesloten houden!
    Cees

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Jan Pepermans ( BE )3 oktober 2012 om 08:36

    Inderdaad geweldig . Mark is voor mij de persoonlijking van wat judo moet zijn : mentaal en fysiek , maar ook technisch is hij top ! Dit is eigenlijk eenvoudig basisjudo dat te weinig aandacht krijgt , tenzij een topper als Mark het even voordoet .

    BeantwoordenVerwijderen
  3. VERpersoonlijking , sorry ....

    BeantwoordenVerwijderen