woensdag 30 maart 2011

Geven en nemen wordt jita kyoei


Op het Judoforum schreef ik gisteren de onderstaande post. Ik vertaal het als een aanvulling op de laatste alinea in het blog ´het geheim van kumikata (1)’ waarin ik schreef over de golfbeweging van energie tussen uke en tori. (Let op: het vervolg komt spoedig!) Dit gaat over jita kyoei, het wederzijdse nut voor beide judoka.
Wederzijds nut tussen uke en tori is, als ze beiden meer dan een formele 'rei' voor elkaar voelen, harmonie in energie nastreven en elkaar tegemoet komen. Dat betekent dat uke als eerste zijn energie geeft, dat tori die neemt en zijn techniek teruggeeft, terwijl uke zijn ukemi neemt. Geven en nemen. Uitwisseling. Als we het hebben over nagewaza natuurlijk.
Het is echte interactie, als het goed wordt gedaan, en beiden zullen elkaar ermee verrijken. Deze oefening zal de judoka tot het juiste gevoel en de juiste mindset brengen om hetzelfde te doen in de samenleving, wat de bredere betekenis is van jita kyoei.

Als ik binnenkort een uitgebreid blog over ‘rei’ publiceer, komen een aantal elementen daarin ook weer terug. Het geheim van judo is gelegen in harmonie, eenheid, wederzijdsheid. Ten dienste van de ander en de hele wereld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten