donderdag 4 augustus 2011

Gratis vechtsport?

In Gouda kunnen jongeren die overlast bezorgen, gesubsidieerde vechtsportles krijgen, men heeft het over karate.
Uiteraard duikt de pers daar op. Het AD en Elsevier berichten het van de positieve kant, GeenStijl hakt er op in. Wat is juist?

Wat mij positief opvalt is, dat meneer Huizenga van het Nederlands Instituut voor Vechtsport & Maatschappij (NIVM) benadrukt dat de lessen die gegeven worden in feite gedragstraining in zich dragen. Kijk! Of het nou karate is of judo, vechtsport of ‘dô’, wat men hiermee zegt is, dat de ‘vechtsport’ allereerst een bijdrage tot OPVOEDING is.

Opvoeding van vechtjassen?


Het klinkt op zich nogal bizar. Jongeren van een zekere etnische komaf, waarvan wij in mijn eigen woonplaats ook een aardig contingent hebben, staan er helaas om bekend dat zij de technische kant van sommige vechtsporten aardig beheersen. Ook zonder extra training. Ik kan me de reactie van GeenStijl wel voorstellen dat de slachtoffers van deze jeugdgroepen beter wat zelfverdedigingsles krijgen, maar aan de andere kant, zelfs ik zou me niet laten verleiden tot een potje knokken op straat, al was het één tegen één. We hebben het recht om ons te verdedigen en soms is zelfverdediging nodig, maar als we in dit land moeten gaan trainen om op straat de ‘competitie’ te kunnen winnen met een jeugdbende… nee, dank u.

Nee, wat mij zeer bevalt is het element morele opvoeding, beheersing en zo het helpen maken van een noodzakelijke cultuuromslag. Dat er misschien enkele jongens bij zijn die hun traptechnieken op straat gaan proberen… er zijn ook jongens die de scheikundeles toepassen in het maken van bommen, jongens die hun kennis van de Duitse taal toepassen om te chatten met Berlijnse neonazi’s enzovoorts. Alles wat je aanbiedt, kan misbruikt worden. Het doel is goed, het middel ook, en dat het maatschappelijk erkend wordt, is alleen maar geweldig.

Overigens is Gouda niet de eerste plaats waar zoiets gebeurt. Ook in… Helmond is het al toegepast. En er was al zoiets als ‘Urban Judo’ door de JBN gepromoot. In Helmond was het iets van mijn eigen sensei en de mensen van onze sportschool, samen met de gemeente. Zie het filmpje! In probleemwijk Helmond-West judoles voor kinderen. Goed, de Helmondse kids zijn jong. Opvoeding beginnen waar het kan, zeggen we dan. In Gouda gaat het over tieners die met de brommer naar de sportschool komen. Toch is het idee er achter: judo en karate voeden op tot betere burgers, beheerster gedrag en dus tot een vreedzamere en harmonieuzere samenleving. Duim omhoog!

Kritische kanttekening


Wat mijn probleem is met al dit soort initiatieven? Wat we hier in Helmond ook al hebben gezien. De kinderen krijgen alles gratis. Les, judopak, de hele rataplan. Maar daarna? Hebben de ouders – want dáár zit uiteraard het probleem – het er naderhand voor over om de kinderen op een 'gewone' sportschool te doen? Wat hebben de gezinnen überhaupt over voor opvoeding?
Kijk, ik vind dat iedereen die geldzorgen heeft, geholpen moet kunnen worden. Volgens mij dan niet door de geldkraan open te draaien, maar hen te leren omgaan met geld en prioriteiten. In sommige kringen zou dat zijn: geen dure statussymbolen als merkkleding en telefoons, maar leren een verantwoord bestedingspatroon op te bouwen, 'tering naar de nering' en zo. Dus als je wel die iPhone wilt, maar geen judoles… dan ligt daar al een probleem. Prioriteiten!
Kinderen die het evenwel écht niet hebben, of waar je een goede bijdrage kunt leveren aan opvoeding, en waar het in goede aarde valt, daarover zul je mij niet horen. Ik doe dat zelf ook, en zo mijn sensei. Niet moeilijk doen, liever meer géven dan mensen tekort doen. Maar niet blind, en niet dwaas. Want dan misvorm je mensen, die misschien soms toch al denken dat alles vanzelf gaat zonder er voor te knokken. Jaja, wel op straat en in een dojo vechten, maar niet voor je behoeften willen werken? Dat is een misser. Denk ik. We hoeven geen harde maatschappij te zijn om te zeggen dat iedereen die kán werken, ook moet proberen voor zijn levensbehoeften te werken - en niet alles moet zomaar gesubsidieerd worden.

En verder heeft GeenStijl wél een punt als ze zeggen dat ‘gewone’ kinderen die geen probleem-rugzakje hebben, wél overal voor moeten betalen. Dat is inderdaad scheef. Daarmee beloon je voor het gevoel wangedrag, en bestraf je goed gedrag. Opvoedkundig erg problematisch…

Ik denk dat ik maar weer eens een paar aardige en nobele mensen ga subsidiëren met hun judo. Als beloning voor hun goede gedrag en hun vriendelijke uitstraling. Opdat ze nóg betere mensen worden.



De oorspronkelijke artikelen

AD: Gouda leert Marokkaanse probleemjongeren karate

De gemeente Gouda gaat overlastgevende Marokkaanse jongeren vechtsportles geven. De aanpak, die in september start, moet leiden tot minder overlast in de wijken en een groter gevoel van veiligheid bij Gouwenaars.
Dit meldt het AD vandaag. Gouda kampt al jaren met overlast, waarbij de agressie van Marokkaanse jongeren het meest in het oog springt. Volgens Jurgen Huizenga van het Nederlands Instituut voor Vechtsport & Maatschappij (NIVM) is de vrees ongegrond dat vechtsportlessen aan die jongeren averechts werken en dat de deelnemers de vechttechnieken gaan misbruiken.

'Jongeren denken tijdens het sporten dat ze lekker cool bezig zijn - wat natuurlijk ook zo is,'' zegt Huizenga in het AD. 'Maar intussen krijgen ze onbewust een gedragstraining die in de praktijk blijkt te werken.'

De aanpak richt zich in Gouda in eerste instantie op jongeren die voor overlast zorgen of dreigen te ontsporen, maar die nog niet op het criminele pad zijn beland. (Redactie AD 4-8-2011)

en:
GEENSTIJL: Graties karate voor kansentuig uit Gouda!

O ja, Nederland. Het land van duinen, polders, klompen, molens en het belonen van slecht gedrag. Komt weer een stukje investering naar het kansentuig toe. In Gouda krijgen ontspoorde Marokkaanse crimi-juniors zomaar gratis lessen karate. Hoeven ze niks voor te doen, behalve dan wat overvallen, diefstallen, meisjes slaan en uitschelden voor hoer, kankermongool en/of democraat, vandalisme, vechtpartijen en algeheel asociaal gedrag. Wij zeggen: een lidmaatschap van de sportschool is duurder! En wij geloven het onmiddellijk als Jurgen Huizenga van het Nederlands Instituut voor Vechtsport en Maatschappij zegt dat die jongens stiekem, onbewust sneaky gedragstraining krijgen tijdens de lessen karate, zonder dat ze het door hebben. Dat kun je natuurlijk heel cynisch 'mar-ke-ting' noemen, of 'jezelf voor de gek houden', maar vooruit; voordeel van de twijfel. Wat ons vooral dwars zit, is het feit dat de schoudertasschoften beloond worden, terwijl de brave jongetjes (inclusief de brave mocrootjes) gewoon moeten betalen voor hun lessen karate. Wie zich gedraagt, krijgt geen éne fuck cadeau. Nope, iemand moet de onkosten voor al die terreurcadeautjes betalen. Goed voorbeeld ook voor alle jonge kansenkleuters in die Goudse wijken, die hun grotere broers alles zien krijgen. Ondanks hun criminele gedrag. Ontspoorde bontkraagberber worden is in Gouda gewoon een hele lucratieve carrièremove. Tfoe! Hey, Faalda, wij hebben een idee: geef potentiële slachtoffers van dit soort tuig gratis karateles en straf schofterig gedrag bunkerhard af. Deal?
(GeenStijl, 4-8-2011)

1 opmerking:

  1. Domme, kortzichtige reactie van Geen Stijl die vanuit de onderbuik komt en laat zien dat er geen enkel besef bestaat van wat er bij een karate-training komt kijken. Wie karate op de juiste manier traint, krijgt immers NIETS kado en moet bere hard knokken voor een centimeter vooruitgang. Het feit dat er geen geld voor betaalt hoeft te worden betekent NIET dat er geen opbrengst is.... dat is het kortzichtige element ervan! Er is namelijk wel degelijk een opbrengst: en wel één waar de maatschappij beter van wordt in plaats van een sportschooleigenaar.
    Een goed initiatief. Van je af blazen in een suf blaadje, blog of internet uiting zoals Geen Stijl hier doet: dat voegt niets toe. Een initiatief als dit doet dat wél! Je moet het alleen wél kunnen zien. Hulde!

    BeantwoordenVerwijderen