vrijdag 5 augustus 2011

Kata guruma studie

Kata guruma is een fascinerende techniek die niet alleen in het Nage no Kata voor veel oefenstof zorgt. Ook voor judoka die zich wat gelegen laten liggen aan wedstrijdregels, is het een bron van nieuwe ontdekkingen. Logisch, want ofschoon veel competitie-freaks in de judowereld moord en brand roepen over het verbod om 'beentjes te pakken', snapt de technische judoka wel dat het nooit ging om de benen en de liftende beweging, maar om de soepele 'wiel'-beweging, waarbij de controle van de 'trekkende hand' belangrijker is voor de beweging dan de duwende/liftende hand.
De 'trekkende hand' zorgt voor een mooie versnelling en richtingbepaling, een richting waarin uke al aan het bewegen was (als het goed is). Uiteindelijk gaat het niet over het in-beweging-zetten van een statische massa (uke) maar van een overname van energie die gegeven wordt. Dát efficient en mooi doen, dat is de kunst.
Vergelijk het met een auto met aanhanger. Het is logischer om de aanhanger in beweging te krijgen door hem aan de trekhaak te hangen, dan hem aan de voorbumper vast te maken en hem vooruit te duwen. Veel judoka spannen het paard echter liever achter de wagen, positief gezegd: hun kata guruma is van het model 'bakfiets'. Veel succes - het vraagt veel meer kracht, maar ja, wedstrijdjudo IS tegenwoordig kracht, dus ze doen maar - ohne mich zoals de oosterburen zeggen. De 'Russen' weten al hoe het anders kan, zij passen gewoon de pakking aan, hebben ze de beenlift niet meer nodig. Gelijk hebben ze overigens. Je kunt als je positie goed is, ook kata guruma doen met één hand... erg leuk om te doen, vind ik, als je maar een beetje controle houdt.

Ik trof bij toeval een mooie demonstratie op het blog van Bruno Carmeni, een Italiaanse judoka met een wedstrijdverleden, die nu als 70-jarige meer goede technische dingen schrijft. Bijgaand een mooi filmpje met een paar kata guruma varianten. Wat vind ik er mooi aan? Het zijn allemaal echte 'guruma', vloeiende wielbewegingen (zonder pauze!) Allemaal vanuit een prachtige balans/hara - zoals Carmeni zijn zwaartepunt verlaagt... heel mooi. Met logische pakkingen vanuit de totale beweging van het hele lichaam. Carmeni werpt aldus met zijn hele lichaam! Geniet mee...



Hmmm, toen Carmeni deze les gaf, was hij vier jaar ouder dan ik nu ben... er is altijd iets om naar te streven met je oude lijf. LOL.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten