donderdag 27 september 2012

Afhaken

Op 6 oktober a.s. wordt in Eindhoven het Nationaal Kwalificatietoernooi gehouden waarop de judoka zich voor het NK kunnen plaatsen. Afgelopen week werden in de districten de voorrondes gehouden. Op Judogalery kunnen we de uitslagen zien.

Het lijkt wel alsof de junioren zo veel sterker zijn dan de senioren, want kijkend naar de lijst... maar is dit de voorronde voor het NK -20 of wat is daar aan de hand zeg? Ik moet me wel sterk vergissen of nog geen paar jaar geleden zag ik heel veel van deze namen nog in de lijstjes van de -17 of zo... Waar zijn de echte volwassenen, d.w.z. de judoka dik 20+ of nog een beetje meer?

Kim Franssen 1e
Goed, van onze sportschool staan er ook 10 op de mat volgende week, waarvan de helft in die volwassenencategorie valt. Ik weet hoe enorm er voor geknokt is, en vooral voor Kim heb ik enorme bewondering zoals die er gestaan heeft, zowel mentaal als fysiek. Maar verder is ook wel zo ongeveer onze hele oudere-jeugdselectie door... logisch ook, want de deelnemersgroepjes waren soms ook super-klein. Wie de mat op stapte was al gekwalificeerd, bij wijze van spreken. En zo is het in andere districten ook. Ik vind het bijvoorbeeld geweldig dat judovriend Jim Heijman zich met zijn 16 jaar heeft geplaatst. Ik gun hem alle medailles van de wereld met zijn mooie judo. Maar hoe is het mogelijk dat deze jonge kerel zo gemakkelijk tussen de senioren terecht komt?

De grote vraag die ook de JBN zich misschien wel heel indringend moet stellen is: waar zijn die judoka gebleven? Waar zijn de senioren? En voor de toekomst: denken ze dat al die junioren die nu al op het NKT staan, opeens wél gaan doorstromen naar de senioren? Wat zou de reden zijn dat de senioren nu al overruled worden door de laatste sterke generatie junioren en hoe ziet dit er uit over een paar jaar? Wat gaat er fout dat judoka blijkbaar afhaken voor dit type competitie...?

IJF approved

Om de zaak nog eens extra op scherp te zetten, mogen de judoka die voortaan op het NKT willen komen, nog eens extra vakken gaan vullen bij de supermarkt, tenzij ze hele goede sponsors hebben, rijke ouders of de commercie die de JBN zo graag wil. Want vanaf het NK -17 is vanaf volgend jaar het goedgekeurde IJF-judogi verplicht. Wit en blauw. Wilt u even aftikken? Aftikken ja. Opgeven of dokken, één van de twee. Ik gok dat dit voor sommigen nu net de druppel gaat zijn. Judo wordt een elitesport als we niet oppassen. Midden in de economische crisis even zomaar van bovenaf droppen dat alle judoka honderden euro's extra mogen uitgeven om te kunnen deelnemen aan grotere wedstrijden... zeker voor de junioren wordt de drempel alleen maar hoger. Alle goede aanbiedingen van de leveranciers ten spijt, het blijft veel geld - je moet het maar hebben.

Keuzes maken, brult de scheidende technisch directeur dan. Nou, de JBN kijkt nog lelijk op de neus als ze over een paar jaar geen districtskampioenen meer heeft. Want het lijkt er op dat heel wat judoka inderdaad kun keuze hebben gemaakt. Soromade voor allen die afhaken...

1 opmerking:

  1. Inderdaad erg verontrustend! Als je naar de meeste DK kijkt dan zie je dat de meeste judoka's zich geplaatst hebben door alleen maar aanwezig te zijn. De deelnemersaantallen waren zo laag dat vrijwel iedereen automatische geplaatst is.

    Er zal een differentiatie moeten komen tussen (recreatieve) wedstrijdsport en topsport. Dus een NK in twee niveaus. Ook kan, wat mij betreft, de structuur van districten eens kritisch tegen het ligt gehouden worden.

    Wat de IJF-pakken betreft is het inderdaad schandalig wat de JBN doet. Ze zijn roomser dan de paus en willen het beste jongetje in de klas zijn. Nederland is hier uniek in. Andere landen verplichten dat niet simpelweg omdat slechts een handjevol judoka's een IJF-goedgekeurd pak ook echt nodig hebben......

    BeantwoordenVerwijderen