donderdag 20 september 2012

Uke op zijn buik?


In het judo is het de kunst om uke op zijn rug te krijgen en te controleren. In het aikido is dat anders, daar ligt uke al snel op zijn buik en wordt zijn arm gecontroleerd met ikkyo of een van de vier klemmen die daarna kunnen volgen.

Toch kent ook het judo diverse armklemmen waarbij uke niet op zijn rug moet komen. Maar wij hebben veel dergelijke kansetsu waza eigenlijk afgeschaft, of passen ze niet meer toe. Terwijl de controle op de grond uiteraard prima is. Maar ja... is het voor de gemiddelde randori-bewuste judoka wel veilig om hevige druk op armen en schouders toe te passen?

In ieder geval was de grote meester Kyuzo Mifune niet te beroerd om wat 'antieke' technieken toe te passen, zoals tai gatame. Lijkt de eerste techniek wat op aikido? Ik weet het niet. In ieder geval ook niet op het judo zoals we dat gewend zijn. En toch... is dit echt mooi judo. Hajime voor een paar mooie techniekjes:





2 opmerkingen:

  1. Deze technieken zijn bij ons nog 'dagelijkse' praktijk hoor!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. zenbudo@hotmail.com20 september 2012 om 21:17

    die "tai gatame " noemen wij te gatame . heb ik vorige week nog onderwezen ( lichtjes aangepast ) Die is toepasbaar in randori !

    BeantwoordenVerwijderen