dinsdag 11 september 2012

In memoriam: JudoVisie

Hé, er is een overledene in de Judo Wereld. Het JBN-partijblad 'JudoVisie' schijnt ons ontvallen te zijn en er is in besloten kring afscheid genomen. Koffie met cake. Cd'tje "Waarheen voert de weg die wij moeten gaan?" We zullen je nooit vergeten. [Snik]

Met oprechte deelneming.

Ik hoorde het verhaal als niet-JBN-lid al eerder rondzoemen in de wandelgangen, maar het schijnt ook te worden toegegeven als leden er om vragen: JudoVisie is overleden en naar men zegt 'dood door uithongering', in gewoon Nederlands: de centen zijn op. 

Wie heeft het clubblad gemist? Ik niet echt, want mijn mening over dit blad is genoegzaam bekend. Wat is er voor teruggekomen? Als we de pagina op de JBN site zoeken, vinden we een PDF met de voordelen van het lidmaatschap van de JBN, waarop dan (al) niets meer staat over de 'overledene', maar wel over het voordeel:
"Informatievoorziening via gratis maandelijkse digitale nieuwsbrief met speciaal voor de aangesloten clubs het ‘JBN Club Nieuws’ en de website www.jbn.nl met het laatste nieuws over aikido, jiujitsu en judo."
We zijn de 'overledene' al weer vergeten. Zoals dat overal gaat natuurlijk: drukwerk verdwijnt, nieuwsbrieven in de mailbox. Totdat ook het spamfilter daarvan genadeloos trash maakt. Dat leden die contributie betalen dat allemaal pikken, ach, ze zijn het gewend. Wie gaat er om die reden nou zijn lidmaatschap opzeggen? Dat een bond meent dat leden geen rechten kunnen ontlenen aan betaalde gelden, en niemand verantwoording aflegt waardoor dan die tekorten blijkbaar zijn ontstaan... tsja... leden zijn leden om braaf hun snaveltjes te houden hè!

Maar desondanks/uiteraard vragen sommige JBN-leden zich inmiddels af wat ze eigenlijk nog wél hebben aan hun dure lidmaatschap van de JBN. Ik vermoed... de erkenning van de graden? Of... het wedstrijdpaspoort? Maar verder mogen ze zich best de vraag stellen waarom je eigenlijk lid zou zijn van een bond die enorm zijn best moet gaan doen om de leden nog werkelijk te vertegenwoordigen - gesteld dat ze dat willen. Een bond die volgens bijna-iedereen-behalve-de-bobo's hoognodig schoon schip moet maken en intern de ministerie-cultuur eens moet afschaffen, waarbij minister van der Geest straffeloos de ene oekaze na de andere dropte, met name gericht op wedstrijdsucces (meh), verkapte clubbelangen en dure professionalisering ten nadele van iedereen behalve zichzelf. 

Ach meneer Hell, u kunt mooie woorden spreken met een ontzettend cliché-motto als 'samen sterker' (meh) en dat vervolgens weer helemaal ophangen aan het traject naar de volgende 'Spelen' (meh), maar dat gaat het dus niet worden:
"Ik hoop van harte dat u er ook aan mee doet om uw club en de JBN sterker te maken. Een mooie uitdaging voor ons allen om daarmee weer een goede start te maken in de nieuwe olympische periode die nu is begonnen. Graag wens ik ons allen daarbij veel succes."
Zal ik eens zeggen wat ik van harte hoop? Dat de JBN openheid van zaken gaat geven of het klopt wat in de wandelgangen overal rondgaat: dat de JBN een dramatisch ledenverlies heeft geleden? En als dat zo zou zijn... wat doen de verantwoordelijken daar aan? Een sponsor zoeken die mag opdraaien voor waar de weggelopen leden niet meer voor betalen? Of nu eens de ledenbelangen laten tellen in plaats van de partijbelangen? Dat laatste hoop IK nou van harte !

Ondertussen zijn de directiebureau's van de JBN waarschijnlijk hermetisch geluiddicht gemaakt, zodat het gebrom van mensen die anoniem op JudoGalery hun beklag doen, niet doordringt. Ze horen bij de JBN alleen hun eigen feestliedje, het echte motto van de voorzitter. Oh, en voordat iemand zou denken dat de schrijver van dit blog degene is die het onderstaande heeft gepost: Neen geenszins. Ik ben namelijk totaal geen JBN-lid en heb daarom geen lijn naar de ledenadministratie. En ik blijf in deze ook volgaarne 'geheelonthouder'. Ik ben echter wel van mening dat de hartenkreet van onderstaande judoka meer aandacht verdient dan een reaguursel op Judogalery en vandaar dat ik het maar even copy-paste voor judominnend Nederland. Want ik hou wel veel van judo, maar niet van de bond en volgens mij sta ik daarin niet alleen.

op 05.09.12 08:13
Het meest vreemde van dit punt is dat het besluit om geen judo visie meer uit te geven in geen enkele vorm gecommuniceerd word naar de leden (wel een mooie brief van de voorzitter....)

Door het ontbreken van een judo visie in huis nam ik de vorige week de stap om dit te checken met de ledenadministratie van de JBN en kreeg het volgende antwoord:
---------------------------
Geachte heer,
In antwoord op uw mail, delen wij u mee dat er geen verzending van de Judo Visie meer plaatsvindt.Op het moment is het voor de JBN financieel niet haalbaar.Men is op het moment druk bezig om met een passend alternatief te komen.
Met vriendelijke groet,
--------------------

Al met al zeer jammer en heb aangegeven dat ik denk dat op deze manier de JBN nog meer leden zal verliezen aangezien de toegevoegde waarde van het lidmaatschap voor een niet wedstrijdjudoka gereduceerd is tot nul (geen verzekering, geen magazine,.......).

1 opmerking:

  1. In het verleden werden nog enquetes onder de leden uitgezet om te kijken wat men van JudoVisie verwachtte, en hoe het beter kon. Op die momenten weet men bij JBN wél op de trom te slaan!

    Op het moment dat het niet meer betaald kan worden (waarom eigenlijk niet, waar gaat het lidmaatschapsgeld dan eigenlijk aan op?) zet men er maar zó een streep doorheen en hult zich in stilzwijgen. Respectloos ook om dit niet eens aan de eigen leden te communiceren. Tja. Zo geeft de JBN weer eens het voorbeeld. Hoe het NIET moet.

    Misschien moeten ze eens wat gaan snijden in de luxe van het bondsbureau.

    Als je bijvoorbeeld kijkt naar de meerjarenbegroting 2008-2012, dan zie je dat aan topsport wordt uitgegeven ruim 1,1 miljoen euro!

    Aan de "gewone wedstrijdsport" wordt dan nóg eens 570.000 euro uitgegeven. Samen dus bijna 1,7 miljoen euro, nog even exclusief de half miljoen aan personele kosten die in het kopje "Leven Lang Judo" staan.

    En wat zie je dan? Aan "Sportaanbod", "Kader" en "Versterken Verenigingen" wordt SAMEN slechts 324.000 Euro uitgegeven! En dát zou de ruggegraat van onze Nederlandse judowereld moeten zijn...
    Da's nog géén 20% van het bedrag dat aan Wedstrijdsport wordt uitgegeven, en nog géén 30% van het bedrag dat naar de topsport gaat!

    Lijkt mij een beetje scheefgroei zou ik zeggen!

    Onthutsend is ook, dat MAAR LIEFST ÉÉNDERDE van ALLE uitgaven van de JBN naar ORGANISATIE gaat !!!
    ÉÉNDERDE!!!!

    Waarvan €655.000 naar Personele lasten! Dat is dik twee keer zoveel als uitgegeven wordt aan "Sportaanbod", "Kader" en "Versterken Verenigingen"!

    De JBN lijkt hiermede tot een organisatie verworden die voornamelijk bezig is met ZICHZELF in stand te houden. Als een derde van je budget al naar de organisatie gaat dan moet je toch eens op je hoofd gaan krabben zou ik zeggen.

    Alléén naar "Huisvesting" en "Bureaukosten" gaat al net zoveel (€318.000) als naar de backbone van ons judo. En dan komt daar nog een "bedragje" bovenop voor "Bestuur en Commissies" van "slechts" €175.000.

    Geen wonder dat al die judoclubjes in het land noodlijdend zijn. De JBN vreet al het budget zelf op! En nu ook geen blad meer.... ja te duur.....

    BeantwoordenVerwijderen