vrijdag 9 maart 2012

Japan verdwijnt

Japan heeft nu nog 127 miljoen inwoners. Maar ook los van het soms optredende natuurgeweld, daalt het aantal Japanners in duizelingwekkend tempo. In 2011 verdween een stad als Eindhoven van de kaart, d.w.z. een bevolkingskrimp van dik 200.000 inwoners. Het aantal slachtoffers van de tsunami vorig jaar was maar een 12% van de totale afname van de bevolking dat jaar! Volgens de prognoses zal de jaarlijkse krimp in 2050 bijna een miljoen inwoners per jaar bedragen. Of nog veel meer. Oef. Dan gaat het hard.

De cultuur in Japan is bovendien dat mensen heel oud kunnen worden, omdat ze gezond en natuurlijk leven, meer dan wij. Aangezien de krimp vooral veroorzaakt wordt door het enorme gebrek aan jongeren, en dat mensen geen grote gezinnen willen (of kunnen hebben) wordt het vervolgprobleem dat de kosten en zorg voor de vergrijzing niet meer te organiseren zijn.

Wat de Japanse regering ook doet om de haperende economie vlot te trekken, het zal allemaal geen zin hebben als men er niet in slaagt om het aantal inwoners op peil te houden. De traditie om de deur zo veel mogelijk gesloten te houden voor buitenlanders en vreemde invloeden, versterkt bovendien het probleem.

De vraag of het judo in de toekomst overleeft, is niets vergeleken bij de vraag of het moederland van onze geliefde weg het als zodanig gaat redden.

1 opmerking:

  1. Je kunt je afvragen of een bepaalde mate van xenofobie in Nederland niet exact hetzelfde resultaat zou hebben gehad. Ook in ons land is er een terugloop in gezinsomvang geweest in de laatste decennia. Grote gezinnen waren vroeger de norm, nu de uitzondering. Je kunt je afvragen of onze problemen niet nog veel groter waren geweest, als er niet een zekere instroom van buiten was geweest in Nederland. De Japanners ervaren het nu....

    BeantwoordenVerwijderen