zondag 29 april 2012

Esthetiek en Kata (4) de schoonheid van een golf

De zee is een archetypisch beeld van judo en schoonheid. Jigoro Kano was gefascineerd door het beeld van water. Tokio Hirano was helemaal bezeten van golfbewegingen. Waarom? Waarom maakte Hirano een kata van golven (nanatsu no kata)?

Vanuit de Boeddhistische spirit is de zee als het ware een gegeven dat reflecteert dat alles uit elkaar voortkomt. In de zee is alles mogelijk, elke beweging, de werking van alle elementen. Golven komen op uit de zee en hebben een schoonheid en tegelijk een verwoestende kracht. Een golf komt op uit de zee, en keert er in terug, het is als het ware een eeuwige beweging, een cyclus. Er bestaan ook geen perfecte golven, een golf is nooit voltooid, zelfs niet als hij piekt. Daarmee is de zee een beeld van de natuur als een dynamisch geheel dat we alleen met waardering kunnen bekijken. Ja, in al zijn woeste ongeordendheid, zijn gebrokenheid, zijn tijdelijkheid, is een golf pure schoonheid! Een van de beroemdste Japanse kunstwerken is dan ook niet voor niets The Breaking Wave Off Kanagawa van Katsushika Hokusai (1760-1849), met op de achtergrond de berg Fuji. (zie foto hieronder)


Een kata in judo zou diep in zichzelf dat type schoonheid moeten hebben. Niet te geraffineerd, maar vol dynamiek. Vol energie, zoals een golf. Eén voelen met de elementen en jezelf. De schoonheid van pure beweging… die zoveel balans heeft dat ze in zichzelf kan terugkeren.

Tokio Hirano heeft dat helemaal beleefd en begrepen. Wij begrijpen hem maar nauwelijks in ons statische westen. Zeker wij Nederlanders die stormvloedkeringen bouwen tegen de golven, ofschoon… wij zouden als geen ander moeten weten wat de effecten zijn van golven op een kust. Eigenlijk kénnen wij de natuur waarmee Hirano speelt, béter dan Japanners. Laten we deze blogserie verder uitbouwen met de schoonheid van Hirano’s kata. Door hemzelf uitgevoerd in 1986, zeven jaar voor zijn dood. Deze ruwe schoonheid… ik zou wensen dat we dát in onze kata zouden kunnen uitdrukken.




Deze golfbewegingen heb ik eerder overigens beschreven in een veelgelezen blog van april vorig jaar, toen het ging over kumikata. Een heel aantal dingen komt bij elkaar...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten