donderdag 19 april 2012

Sakura 桜


Nee, dit gaat niet over judo-waza. Het gaat over de gaven van leven en natuur. Rond mijn huis is het nu lente  - zie bijgaande foto. Nu las ik op een blog van Garr Reynolds  een prachtig stuk daarover, zeer inspirerend vanuit Japan en het denken van onder andere het aikido.
De prachtige en inspirerende kersenbloesem, de sakura (桜) staan nu in volle bloei in ons deel van Japan. De Japanse cultuur heeft een sterke verbinding met de natuur en veel elementen in de natuur hebben een diepe symboliek die verbonden is met Japan. Bijvoorbeeld, de pijnboom is eerbiedwaardig en diep geworteld. Bamboe [zie daarover een blog op 13 mei a.s., M.] is sterk en toch flexibel. De bloesem van de pruimenboom is elegant en toch winterhard. De bergstroom bereidt zijn eigen pad terwijl het zachtmoedig elk obstakel overwint. Zoals Morihei Ueshiba (O-sensei) zou zeggen: de natuur spreekt continu tegen ons, het is aan ons om te zien en te luisteren naar zijn lessen.
Kersenbloesem heeft een bepaalde betekenis voor de Japanners en dat gaat eeuwen terug. De sakura zijn belangrijke onderwerpen geweest voor kunstenaars van heden en verleden. Sakura is er maar een hele korte tijd in het vroege voorjaar en staat daarom als symbool voor het vergankelijke en kortstondige van de menselijke natuur. Zoals de sakura, is het leven. Mooi, bijzonder en toch ook breekbaar, niet blijvend en kort. Dat is simpelweg de natuur van de dingen. De sakura wordt geassocieerd met het idee van mono no aware (物の哀れ) wat verbonden is met de diepe gevoelens van een bepaalde gevoeligheid (en zelfs een zekere droefheid) met betrekking tot de betrekkelijkheid van de dingen. Het is een diepe persoonlijke emotie of een esthetiek die moeilijk te beschrijven is, maar die gevoeld kan worden als een opmerkelijke schoonheid opkomt en onze waarneming zegt hoe tijdelijk die is. De sakura herinnert ons er aan hoe mooi het leven kan zijn, en het laat ons waarderen wat we hebben, inclusief elk moment dat we beleven. Voor sommige mensen is de sakura alleen een mooi en kortstondige gift van de natuur. Voor anderen is ze elke lente een teken dat het hele leven kostbaar en kort is en dus niet verspild mag worden. De wonderschone aanblik is een teken om te focussen op wat belangrijk is en geen zorgen te hebben over wat oppervlakkig en niet-essentieel is.
Sakura is ook een symbool voor een nieuw begin en een verse start. De bloesems zijn een wonder om te zien, maar ze verdwijnen snel als ze op hun hoogtepunt zijn en vallen zacht op de grond bij een zuchtje wind. Ze vallen onder de takken waaraan ze geboren werden en hun heengaan symboliseert het begin van de lente, de warmere dagen en een nieuw begin. … Daarom is voor veel mensen de sakura ook een symbool voor het beginnen aan een nieuw hoofdstuk in hun leven, met nieuwe hoop en optimisme.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten