zondag 8 juli 2012

Defensie(f) judo?

Deze week werd bekend dat de bezuinigingsronde van de regering bij Defensie, het einde betekent van de zogenaamde 'topsportselectie'. Mark Huizinga behoorde tot deze 'selectie' en nog steeds Elisabeth Willeboordse en Guillaume Elmont. Geen beste timing, zo vlak voor de Olympische Spelen. Is niet goed voor de mentale balans als je een paar weken tevoren hoort dat je je baan kwijt bent.

Uiteraard vind ik het eerlijk dat iedere judoka of topsporter zijn eigen inkomen moet hebben en zelf sponsoren moet zoeken als men omwille van een Olympische carrière een tijdje geen normale baan kan hebben. Dat moeten alle judoka en andere topsporters ook. Het is uiteraard niet een kerntaak van de overheid of Defensie om dit te doen. Het kan niet als een verrassing komen dat deze bezuiniging nu wordt doorgevoerd. Al denk ik dat Nederland het enige land ter wereld is, waar extra sportieve prestaties zo weinig worden gewaardeerd.

Toch vind ik het niet goed dat men deze topsortselectie wegbezuinigt. De hele krijgsmacht is weerloos aan het worden en niet in staat zich nog te verdedigen tegen de Euro-oorlog. Defensie? Het wordt langzaamaan een lachertje. Waar het leger nog voor nodig is, is voor de vredesmissies die per uur meer geld kosten dan tien jaar topsporters. En dan denk ik... juist als het gaat om vredesmissies zouden judoka het voorbeeld bij uitstek moeten zijn van mentale sterkte in beheersing, echt defensief (go no sen) gedrag. Van echte idealen. Mensen bij elkaar brengen zoals Kano het voorstond, en excessief geweld vermijden. Judo zou in het leger een verplicht element van (morele) opvoeding moeten zijn en dan... heb je eigenlijk de Huizinga's en Willeboordse's als voorbeeld nodig, om militairen te leren dat je vredestichter moet zijn. Judo als middel en weg om mensen in harmonie bij elkaar te brengen. Jita Kyoei en in feite leren om niet militaristisch te zijn.

Wat dom om dan wel te investeren in wapens en straaljagers, en de sporters weg te bezuinigen.

1 opmerking:

  1. Ik vindt het een goede zaak "defensie" eens vanuit de judo visie te bekijken. Geen slecht blog onderwerp Mitesco!

    Allereerst moet je kijken naar wat dit vermeende "geldverslindende instituut" Defensie nou eigenlijk WERKELIJK "doet" op onze begroting. En dan schrik je, want zó wordt het je nooit verteld: in 2012 zal Nederland van de 257,4 miljard euro een schamele 2,80% (7,2 miljard) uitgeven aan de krijgsmacht!! Dat is het.... had je niet gedacht hé? Iedereen dacht dat het véél meer was. Niet dus. We moeten ons bedenken dat "de Politiek" voornamelijk bezig is met..... het bedrijven van Politiek..... juist ja!
    Defensie is dus helemaal niet het grote afvoerputje van onze begroting, waar maar onbeperkt middelen in wegvloeien. Juist niet. Ik denk dat er weinig Overheids instituten zijn, die budgettair zó strak geleid worden als Defensie momenteel. Zelfs aan rente wordt méér uitgegeven: 10,4 miljard euro, bijna het dubbele....

    Ik denk dat er voornamelijk functiegericht wordt bezuinigd bij defensie. Onze tanks staan in de showroom. Iedere defensie expert zal je zeggen dat een leger zonder tanks géén leger is. Maar wij hebben ze straks niet meer.

    Nederland zal zich omvormen tot een amfibische multi functioneel inzetbare ondersteuningseenheid in NAVO en UN verband. Men krijgt taken, neemt taken op zich, en wil die kunnen uitvoeren.

    Juist in het uitvoeren van die ondersteunende taken zie je taken als opleiding van locale eenheden tot "politie agenten" (wel eens gezien hoe die 'politie agenten' er uit zien?), en is er vrij veel contact met locale bevolking.

    Met Mitesco ben ik van mening, dat JUIST DAAR mensen nodig zijn met een stabiele achtergrond, en daar kan Judo een uitmuntende rol in spelen.

    Aan de andere kant moet je ook realistisch zijn. Als ons leger zijn zware wapens al moet verkopen en volgend jaar 1 op de 5 militairen zijn baan zal verliezen, kun je niet langer verwachten dat Defensie aan commerciële sport sponsoring doet.

    Dus beslissers bij Defensie: STOPPEN met commerciële sport ondersteuning, maar judo als nieuwe kerntaak in de opleidingen en trainingen opnemen en daarin EXTRA INVESTEREN zodat je straks optimaal je nieuwe taken kunt volbrengen!

    MEER JUDO !!

    BeantwoordenVerwijderen