dinsdag 26 maart 2013

Samen-werken voor elkaars geluk

Op Facebook trof ik wederom een boeiend plaatje. Plaatjes zeggen vaak zo veel! Kijk er naar en denk er over...




Ook judoka lijken soms niet helemaal door te hebben waar jita kyoei voor staat. Ik schrijf (en zeg) daar binnenkort nog wel eens wat meer over, maar dit plaatje opent vast een deur.

Snap je het? 

De koning en de pion kunnen elkaar beschouwen als concurrenten en elkaar dood willen vechten. Maar ze zijn allebei wit (net als judoka). Wit en zwart beconcurreren elkaar, zoals ook wit en blauw op de wedstrijdmat. Jaja. Maar als we trainen en beiden aan dezelfde 'kant' staan (wit), moeten we ten diepste beseffen wat het wederzijdse voordeel is van partnerschap. Als we allebei hard werken, zullen we daar allebei de positieve vruchten van plukken. De 'jongere' judoka (of die met een 'lagere' band) zal veel leren van de 'koning' met een zwarte band. Maar de 'koning' wordt ook geholpen door de jongeren, leert ook van hen, en groeit op zijn manier ook. Hoe meer partners we hebben die allemaal van elkaar leren, hoe langer we plezier in het judo zullen hebben. En elkaar dus niet beconcurreren, ook en vooral niet bij randori. Randori is in zekere zin een leer-spel. Je wint pas als je niet wilt winnen. Soms is uke zijn ook veel leuker, als je partner maar leuk is... En altijd bescherm je elkaar, werk je aan elkaars veiligheid. Zoals de pion de koning verdedigt...

Dit geldt niet alleen op de mat. Ook in het onderlinge gesprek, in vergaderingen en álle intermenselijke relaties, moeten alle niveau's binnen een organisatie leren mét elkaar op te trekken vanuit datzelfde besef dat je elkaar nodig hebt, omdat je samen voor dezelfde missie staat. Dat betekent ook daar: werken aan inzicht wat partnerschap is.  Niet meteen een stijve-armen-randori willen doen, maar meegeven en je doelen helder houden. Dat vraagt een zekere zachtmoedigheid, en niet de starre houding waarmee velen in het leven staan.

Hmmm wie zal het langste op het schaakbord van het leven staan? Wie is de slimste schaker? Dat is dezelfde als die slimme judoka, de beste team-manager, de beste... mens. Ja, pas als je de ander als partner in je leven ziet, kun je groeien. Naar wederzijds welzijn en geluk. Waar lijkt dat nou op???

Geen opmerkingen:

Een reactie posten