woensdag 8 oktober 2014

Je koningsworp (2) of hoe je tokui 得意 waza ontstaat

In april schreef ik over de schooljudo-actie 'de Koningsworp'. Goeie actie. Wat is je favoriete techniek, traditioneel tokui waza genoemd.

Tokui waza, 得意 als kanji, betekent zoveel als: 
  • toku = succes, profijt, voordeel, trots.
  • i = bewust, doordacht, opzettelijk.
Samen betekent 得意 dus zoveel als: "wat je kiest als succesvol".

Ik schreef toen al dat een tokui waza bij iedere judoka past omdat niet elke judoka dezelfde lichaamsbouw heeft. Terecht. Een kleine sterke dreumes zal sneller tsurikomi-goshi kiezen omdat hij mooi onder uke kan duiken. Een reus met lange benen bedenkt zoiets niet, die zal eerder een mooie beenworp kiezen.

Maar er is meer.


Je kunt en moet niet alle technieken van de Gokyo allemaal tegelijk perfect willen doen. Of gebruiken bij wedstrijden. Je kunt ze namelijk ook niet allemaal tegelijk trainen. Een echte tokui waza wordt niet alleen zo gekozen, maar ook zo gevormd. Door duizendmaal oefenen. Of meer. Als die favoriete techniek zó één is met de judoka en deze bij de juiste gelegenheid (debana) meteen voelt wat hij bliksemsnel moet doen, pas dán gaat hij er mee scoren.

Veelzijdigheid is voor judoka beslist nodig. Toch blijkt dat sommige judoka altijd met dezelfde techniek aan komen zetten. Er zijn nogal wat judoka die een perfecte linkse uchi-mata hebben bijvoorbeeld. Je weet dat die zal komen. Je kunt je er op voorbereiden dat die komt. En áls hij komt, loop je er nóg op. Zoiets. Die judoka heeft zijn éne koningsworp er zo goed in zitten dat hij onweerstaanbaar wordt. Je snapt niet dat er nog iemand in trapt, zou je denken. En toch...

Ook dát is dus de kracht van elke tokui waza. Het moet je liggen, maar hij moet ook oneindig goed getraind zijn. Dan wordt een judoka daarmee echt een 'koning' op de mat. Met wellicht slechts één parel aan zijn judokroon.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten