woensdag 1 oktober 2014

山葵 of: Waarom Japanners langer leven...

Japanners leven gemiddeld langer dan Europeanen, zeker als ze geen oorlog voeren of harakiri doen na een schandelijke daad. Ik heb lang gedacht dat dit een gevolg was van judo en andere (gezonde) gevechtskunsten of het overvloediger eten van vis. Helaas blijkt dit niet zo te zijn. Hoewel ik zowel de judo als de vis niet zal laten nu ik weet dat ik daardoor niet per se meer 'lang zal hij leven' ga hebben.

山葵 farm... mooi hè?
Nee, naar het zich laat aanzien, worden de Japanners 'gered' door een mysterieuze waterplant, 山葵, die wij in ons land helaas niet kunnen kweken omdat het meer gevoel vraagt dan het kweken van bonsaiboompjes om de plant niet te laten verrotten of verdrogen. Hoewel men in Amerika het 'geheim' schijnt te hebben ontcijferd... 

Waar gaat het hier om? Wij kennen de waterplant, 山葵, vooral als het scherpe goedje wat bij de sushi wordt geserveerd, met gember en sojasaus. Maar de kans dat we ooit echt wasabi hebben geproefd, is bijna nihil. Want de verse wasabi is zeer beperkt houdbaar, tot op heden alleen in beperkte mate te oogsten in Japan, en dús peperduur. De wortel in onderstaand plaatje kan zomaar 500 euro kosten op de vrije markt...

Nu kunnen we ons afvragen: is de wasabi echt zo levensverlengend of is dit een trollengrap van Mitesco?

Dat is uiteraard de vraag want er is bij heel veel natuurproducten een gezondheidsclaim die waarheid kan bevatten, maar die niets zegt over de effectiviteit , behalve bij het consequent innemen van bepaalde hoeveelheden per dag. En zeg nu zelf: wie eet er nu elke dag verse wasabi als zelfs in bijna alle Japanse restaurants geen echte wasabi wordt geserveerd?

Het zal allemaal wel. Toch is het opmerkelijk dat Japanners dit groene goedje al heel lang gebruiken bij het eten, en niet alleen omdat het lekker is en mooi staat op een Japanse gedekte tafel, maar omdat ze misschien vermoeden dat het kleine beetje wasabi nét die kankerverwekkende stoffen in vis en vlees tegengaat, en een soort natuurlijke bacteriënkiller is, nét die stoffen die in de spijsvertering schade toe kunnen brengen... Toeval? 

Judo en wasabi

Ik schrijf er over op dit weblog, omdat ik namelijk wél geloof dat judo en wasabi gemeenschappelijk hebben, dat ze voortkomen uit een Japanse cultuur die oorspronkelijk heel dicht bij de natuur stond. En dat het onomstotelijk bewezen is, dat één van de redenen waarom mensen langer gezond blijven, zeker samenhangt met een levenswijze die niet gebouwd is op kunstmatige truuks. De gevreesde ziekte kanker heeft altijd bestaan en waarom iemand het krijgt of niet zal ook met de genen te maken hebben. Maar heel veel kankerverwekkende stoffen komen ons lichaam binnen door kunstmatige voeding. Wat in de natuur aan ziekteverwekkende stoffen aanwezig is, kan al eeuwen worden bestreden met andere natuurlijke middelen. Als je ze maar weet te vinden. In Japan heeft men voor meer ziekten de remedie ook in de natuur gevonden. Of men kende ze gewoon 'onbewust', van een overlevering van generatie op generatie.

En wij met onze nep-wasabi?

Tsja. Wij eten dus nooit echte wasabi. Wij eten een houdbaar papje van mierikswortel, mosterd en bladgroen. Een ogentranend papje, terwijl de echte wasabi volgens de kenners veel milder van smaak is.  Is daarom ons wasabi-substituut waardeloos? Niet echt. Want de wasabi is verwant aan de mierikswortel en die heeft dezelfde gezondheidseffecten als wasabi, alleen veel minder sterk. Het is dus zeker heilzaam om elke dag een tubetje nep-wasabi op je eten te smeren. Of het dan nog lekker is, mag u zelf bepalen.

Koreaanse tube
In de VS is men nu dus de echte wasabi aan het kweken volgens een industrieel procedé. Om ook de medische toepassingen te kunnen gaan uitbreiden. In Zuid-Korea, waar men ook de echte wasabi heeft, is al aangetoond dat de genezende kracht van de bladeren nog groter is dan de wortel (die in de geraspte vorm onze sushi smaak geeft). Wellicht kunnen we in de toekomst tóch nog meer akelige ziekten voorkomen door beter naar de natuur te luisteren en de wijsheid van de authentieke Oosterse keuken te gebruiken om langer en gezonder te leven. Samen met een portie judo, gezond verstand en het vermijden van slechte gewoonten zoals (teveel) alcohol en roken, kunnen we dan misschien ook wel eens meer Nederlanders van 116 jaar oud begroeten. Als ze dan met wasabi, sushi en judo net zo 100 kunnen worden als Fukuda-sensei, dan tekenen meer mensen daar voor...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten