dinsdag 28 oktober 2014

Wereld judo dag 28 oktober

Op de verjaardag van Jigoro Kano wordt wereldwijd de Wereld Judo Dag gehouden, een dag waarop we niet alleen stilstaan bij toernooizeges, maar vooral de innerlijke waarden van het judo. Zoals de stichter zelf ook benadrukte.
Het initiatief gaat uit van de Internationale Judo Federatie IJF en het is één van de betere dingen die men doet, omdat het daarbij ook gaat om judo als middel om de wereld bij elkaar te brengen in vrede en harmonie.

Het thema dit jaar is: "Honour". Wat betekent dat? Eer. Is dat een vertaling van je eigen eerzucht, of het verlangen om zelf ge-eerd te worden? Het gevoel van op een erepodium te staan? Ik denk niet dat zoiets de geest van het judo weerspiegelt eigenlijk... dat zal dus ook wel niet.

Eer, honour, lijkt me meer samen te hangen met 礼 'rei'. En dan is 'eer' iets wat je aan een ander aanbiedt, 'eerbied'. Je geeft eer en daarom buig je naar elkaar bij elke handeling op de mat. Het is een teken van partnerschap, dat je de ander nodig hebt om zelf vooruit te komen. Het is goed om dat minstens op die ene dag in het jaar weer even te binnen te brengen en te trainen in de geest van Jigoro Kano.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten