woensdag 15 oktober 2014

Judo is net dansen

Enkele weken geleden hadden we een warming-up die wat anders verliep dan anders. Niet rennen en toch uitputtend. We mochten gaan 'dansen' met wisselende partners. En tijdens die 'dans' allerlei bewegingen, oefeningen etc. maken, variërend van de grond aanraken, samen gaan zitten, tot ebi tussen de benen en dan een worp doen. Daar word je wel warm van.


Deze meme stond ergens op het web. Klopt als een bus.  Al is het mooie van die judo-dans, dat je het ook perfect SAMEN moet doen. Heel mooi en licht bewegen doe je niet alleen als solo-dans, maar de bewegingen deel je met elkaar. En dan niet met stijve armen alsof je moet afhouden, maar om je energie te delen. Energie delen? Dat hebben we gevoeld. Vermoeiend genoeg! 

Het was en is een hele goede oefening. Beweeg maar. Dans maar. Voel maar. Doe tijdens je dans maar een 'voorgeschreven' techniek. Maak er maar een soort 'kata' van. Ja, bij kata doe je hetzelfde. Al is de dans vaak maar enkele passen. Maar je reageert op elkaar. Dat leer je daar. Dát is echt judo. Partnerschap door techniek. En door veel te oefenen en te blijven bewegen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten