woensdag 20 februari 2013

Olympische sporten

Vorige week werd bekend dat zeer waarschijnlijk de oudste Olympische vechtsport, het worstelen, door het IOC wordt geschrapt. Persoonlijk heb ik niks met worstelen. Een judoka doet aan judo, maar uiteraard weet ik ook wel dat met name het newaza in judo meer verwantschap heeft met worstelen dan de puristen willen toegeven.

De argumenten kan ik wel begrijpen:
- geen vrouwen die worstelen;
- weinig deelnemende landen;
- weinig participatie in de landen waar het wordt beoefend;
- twee vormen van worstelen zonder onderlinge overeenstemming;
- te weinig tv stations 'kopen' worstelen, vergeleken met andere sporten;
- lage ticket verkoop;
- geen toonaangevend land dat bakermat is voor worstelen;
- neergang al tientallen jaren zichtbaar.

Toch is het een teken aan de wand. Het IOC is oppermachtig en kan een wedstrijdsport dus maken en breken. Internationale sportcriteria en commerciële belangen tellen zwaarder dan tradities. Worstelen bestond al bij de oude Grieken en dat is dus geen garantie. Laat het judo maar opletten dus. Zorgen dat de IJF zo breed mogelijk kan inzetten en zo commercieel mogelijk bezig is. Dat judo onderscheidend blijft en aantrekkelijk in de media. Anders...

Zei ik dat?

Ja. We kunnen zeggen dat judo puurder zou worden zonder de ballast van Olympische ambities. Dat is waar. Maar als puur judo betekent dat de aantallen piepklein worden, omdat er geen geld meer vrijkomt, nauwelijks meer clubs zijn, geen aandacht in de media is, er geen rolmodellen meer zijn, dan verdwijnt zelfs de puurste weg in de mist. Nu al zien we dat op NK's de aantallen judoka verminderen en dat is niet alleen in Nederland zo. De doorstroming van de jeugd naar de senioren is moeizaam (understatement) en de JBN heeft grote problemen met de aantallen leden. Als het judo niet sterk blijft in de Olympische wereld, kon het voor het judo en de JBN wel eens dezelfde kant op gaan als wereldwijd met het worstelen.  En dan zijn er uiteindelijk ook geen partners meer op de mat voor degenen die wél het echte judo van Jigoro Kano willen beoefenen. Wat een dilemma dus.

1 opmerking:

  1. Ja, dat zal gebeuren als je NIKS DOET. Maar wie zegt dat je NIKS MOET DOEN? Heb je je eigen lot niet voor een deel zelf in eigen hand? En waarom zou dat niet ook voor judo gelden?

    Ik heb liever een kleine groep judoka die het judo beoefenen zoals het bedoeld is dan een enorme massa sportfreaks die het alleen om een medaille gaat en er direct mee stoppen als hun "wedstrijd leven" er op zit!
    Wat moeten we met die lui? Rolmodel voor WIE?
    Voor welke rechtgeaarde judoka zou nou bijvoorbeeld Dennis van der Geest een
    "rolmodel" moeten zijn en hoe past dat in Kano Sensei's filosofie? Wat moeten we met "judoka" in onze dojo's die DAT willen? Wedstrijd judo... en weer vertrekken als je tijd er op zit in de sport??

    Nee Mitesco, daar schieten we NIETS mee op. Sterker nog, we hebben dat in de afgelopen decennia GEZIEN wat we daar mee opgeschoten zijn! En als we op deze wijze doorgaan (en ik zie de JBN dat rustig doen....) dan zullen we INDERDAAD de kant van het worstelen opgaan. En dan zal de belangstelling voor judo wereldwijd in elkaar storten. Mooi! Van mij mag het MORGEN gebeuren. Houden we een paar dojo's over waar nog mensen komen die het om het JUDO gaat in plaats van om de Medailles en de Sport.

    Judo is niet voor IEDEREEN. Judo verspreiden voor wat het is: JA ! Judo verspreiden ten koste van het teloorgaan van de eigen identiteit en intenties: NEE !

    Maar zoals ik al zei: we kunnen iets DOEN. Als judo als "sport" verdwijnt, moeten we zorgen dat we de ouders weer bereiken met de boodschap die achter het judo schuilgaat: mijnheer of mevrouw, uw kind zal door judo een sterkere persoonlijkheid krijgen, meer begrip voor partnerschap, discipline, opoffering, doorzettingsvermogen, noem maar op! Uw kind zal een beter mens worden door Judo!

    Met DIE boodschap zullen we weer ouders kunnen interesseren voor judo. En wie de jeugd heeft....

    De JBN steekt VEEL TE VEEL geld in de topsport, en VEEL TE WEINIG in de communicatie met ouders en beslissers in de maatschappij ! Dom.....

    BeantwoordenVerwijderen