zondag 24 februari 2013

Judo geeft Nepalese kinderopvang hoop

Je zult maar in een opvanghuis zitten omdat je vader je moeder heeft vermoord. En je zult maar door andere mensen met de nek worden aangekeken omdat ze je zien als het kind van een crimineel. Vanuit Nepal vond ik via-via een echt succesverhaal, (Lees het, al is het in het Engels!) hoe judo de kinderen zelfvertrouwen en hernieuwd aanzien schenkt. Hoe het judo op een eenvoudige manier bijdraagt tot de integratie van deze onschuldige kinderen in de samenleving. 

Dit verhaal is het summum van judo als opvoedingsmiddel. En tegelijk denk ik, als ik dat lees... wij hebben in onze landen zo veel kinderen die uit gebroken en ontspoorde gezinnen komen. Waarbij pap ook wel eens in de bak zit, maar thuis de kinderen alle zelfrespect en gevoel voor eigenwaarde verliezen, in 'zwakke' sociale omgevingen. We kunnen wat leren van Nepal...

1 opmerking:

  1. Het lijkt echter zo te zijn Mitesco, dat wij meer betrokken zijn bij de in sociale problemen verkeren de kinderen in Nepal (of waar ook elders) dan bij de kinderen in ons eigen land.

    Volgens o.a. Volkskrant en AD leeft hier in Nederland maar liefst 10 procent van alle kinderen onder de armoedegrens! Dat zijn dus 327.000 kinderen. Wat denk je Mitesco, zouden deze kinderen van onze mooie JBN een gratis lidmaatschap krijgen vanwege de inspiratie uit het gedachtengoed van Kano Jigoro Shihan?
    Zouden die kinderen nog, zoals vroeger veel gebeurde, gratis lid kunnen worden van een judo vereniging met een leen gi van de Sensei?
    Of zou hier voor een deel het terug-denderende ledental van de JBN uit verklaart kunnen worden: de constante jacht op muntjes, ook wel euro's genoemd tegenwoordig.

    10 procent van alle kinderen onder de armoede grens. Dat steekt wel HEEL schrijnend af tegen de kennelijk heersende "grote graai gedachte" die steeds vaker afkeurend in het nieuws komt.

    En terwijl die Nederlandse (!) kinderen met knorrende magen naar school gaan omdat een goed ontbijt er financieel even niet inzit, en sociaal isolement dreigt omdat de kosten voor judo en andere sporten/activiteiten niet betaald kunnen worden, steken wij nog maar eens een paar milliard in banken, waarvan de grote heren in huizen wonen waarvoor de Koningin zich niet zou hoeven schamen.

    Er is veel zoek in dit land. Judo zou veel kunnen betekenen. Maar in plaats dat de JBN deze kinderen omarmt dondert ze mensen die de contributie niet kunnen betalen gewoon uit de bond. Inclusief hele judo verenigingen die hun bijdragen niet meer kunnen betalen.

    Kennelijk gaat het de JBN niet meer om judo, maar simpelweg gewoon om GELD: men traint erg hard op de Graai-O-Gari maar is het gedachtengoed van Kano Jigoro Shihan volledig vergeten. Schandelijk.

    BeantwoordenVerwijderen