donderdag 13 oktober 2011

Over balans gesproken

Een Arabische jongeman mist zijn onderbenen en voeten. En op zijn 'stompen' lóópt hij niet alleen, maar geeft hij ook een vechtsportdemo.

Wat mij boeit is, hoe deze man zonder de steun van zijn voeten zo perfect balans weet te houden! Wat knap... zijn zwaartepunt ligt heel anders dan bij mensen die de volle lichaamslengte hebben. Waar is zijn hara? Gewoon net onder de navel? Dan is het bovenlichaam topzwaar en hoe dan goede technieken doen? Dát vraagt training!

Bovendien... wij hebben onze voeten zó nodig voor onze balans. Als onze grote teen geblesseerd is, kunnen we al bijna niet lopen. Probeer maar eens te lopen op 'ministelten' die je voeten vijf centimeter van de grond tillen. Wij kunnen dan geen judo doen. Mijn mond valt dus open als ik dit zie:



Hoe deze man er in slaagt om ondanks zijn gemis aan balans op de voeten toch een soort de ashi barai te maken (1:52) en een zeer effectieve seoi nage met idioot hoge nekpakking (1:59), een vliegende ippon seoi nage (2:22) en zelfs een heuse ura nage (2:25) is spectaculair. Vooral die ura nage is helemaal perfect judo! Gemakkelijk om onder uke's hara te duiken als je zo 'klein' bent, maar kijk maar in slow motion... uke geeft alle energie bij zijn aanstormende beweging en de kleine tori neemt het helemaal over. Hmmm...

De uitdaging van G-judo/Special Needs is, om te zien wat een mens nog wél kan. Q.E.D.!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten