dinsdag 20 december 2011

Kansetsu-waza vanuit kesa-gatame

Kesa-gatame is de eerste houdgreep die elke rokkyu judoka wel kent.
Hoeveel kansetsu-waza kun je doen als voortzetting van deze basis-houdgreep? Ontzettend veel. Een tijdje geleden was ik met een judoka aan het trainen die voor zijn ikkyu-examen wat armklemmen wilde oefenen. Hij kwam op twee variaties vanuit kesa- gatame. Hmmm... Welnu, als hij meeleest met dit blog... hier hebben we nog een paar variaties. Al is hij inmiddels al wel geslaagd voor zijn bruine band.





Eigenlijk zijn kansetsu-waza in het judo niet zo heel spannend (vind ik). Kawaishi maakte een hele serie met nummertjes. Maar er zijn slechts een paar principes, waarvan de rechte overstrekking van het ellebooggewricht een 'centraal motief' is. Als de boven- of onderarm op enige wijze wordt gefixeerd en het andere gedeelte "naar buiten" wordt bewogen, is het prijs. Op welke manier dan ook. De variaties ontstaan door beweging, rollen, de bewegingen van uke. Wáár je uke's arm ook tussen kunt klemmen (benen, knieën, schouder/arm, oksels): fixeer, druk en... aftikken geblazen!

En dan heeft het judo in verhouding nog erg weinig. Aikidoka trainen bij hun taiso/warming up niet voor niets zoveel soepelheid in hun polsen. Uke moet leren van zijn fouten, maar daarbij vooral gewrichten hebben die bewegen als elastiek...
Nee, voor het echte plezier in kansetsu-waza ga ik wel aikido doen... Judo katame waza is mooi vanwege de osaekomi-waza en het spannende spel van de shime-waza. Wat het aikido weer niet heeft. Pûh, zo hebben beide wegen hun eigen charme, complementair.

2 opmerkingen:

  1. Het trieste in veel filmpjes die je via internet kunt bekijken, is wel dat judoka's hun sieraden nog aan/om hebben. Kettinken, horloges en ringen zie je vaak blinken. Veiligheid prio 1 toch?!?

    BeantwoordenVerwijderen

  2. Een leuk en interessant stukje! Ik ben benieuwd naar het volgende stuk.
    Vind meer
    Kindersieraden
    Kinderarmband

    BeantwoordenVerwijderen